Syrop dyniowy “Pumpkin Spice”

Stopień trudności: łatwy

Syrop pumpkin spice. Najlepszy smak jesieni, spróbujesz go?
Taki syrop możesz dodać do kawy, herbaty lub wykorzystać jako dodatek do owsianki i placuszków. Idealnie osłodzi chłodne jesienne dni.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  600-800 g resztek z dyni
  •  wodą
  •  10-15 g mielonego imbiru
  •  6 szt. goździków
  •  6 szt. ziaren kardamonu
  •  1 laska cynamonu
  •  1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  •  pasta waniliowa/laska wanilii
  •  0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  500-600 g cukru

 

Przygotowanie:

Resztki wcześniej umytej dyni przekładam do garnka. Wykorzystuję tu skórę i pestki. Całość zalewam wodą, aż dynia będzie przykryta. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję ok. 40 minut. Całość przecedzam przez sitko. Powinno wyjść 500-600 ml płynu, jeśli jest go więcej, odparowuję go, gotując jeszcze kilka minut. Syrop przelewam ponownie do garnka i dodaję cukier w ilości 1:1. Gotuję od 15 minut. Gotowy syrop studzę, przelewam do słoika i przechowuję w lodówce przez około miesiąc.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 55 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 700 ml

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book