Stopień trudności: łatwy
Syrop pumpkin spice. Najlepszy smak jesieni, spróbujesz go?
Taki syrop możesz dodać do kawy, herbaty lub wykorzystać jako dodatek do owsianki i placuszków. Idealnie osłodzi chłodne jesienne dni.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 600-800 g resztek z dyni
- wodą
- 10-15 g mielonego imbiru
- 6 szt. goździków
- 6 szt. ziaren kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pasta waniliowa/laska wanilii
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 500-600 g cukru
Przygotowanie:
Resztki wcześniej umytej dyni przekładam do garnka. Wykorzystuję tu skórę i pestki. Całość zalewam wodą, aż dynia będzie przykryta. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję ok. 40 minut. Całość przecedzam przez sitko. Powinno wyjść 500-600 ml płynu, jeśli jest go więcej, odparowuję go, gotując jeszcze kilka minut. Syrop przelewam ponownie do garnka i dodaję cukier w ilości 1:1. Gotuję od 15 minut. Gotowy syrop studzę, przelewam do słoika i przechowuję w lodówce przez około miesiąc.
————–
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 55 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 700 ml
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy