Placuszki czeko-śliwka

Stopień trudności: łatwy

Placuszki czeko-śliwka, delikatne, rozpływające się w ustach. Chcesz spróbować?
Serek ricotta możesz zamienić w całości na twaróg. Ale wtedy będziesz musiała dodać trochę więcej mąki.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 130 g serka ricotta
  • 140 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 70 g erytrytolu
  • 150 g śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki suszonej melisy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Śliwki kroję w drobną kostkę. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki. Co ciasta dodaję śliwki i dokładnie mieszam. Smażę na niewielkim ogniu, gdy ciasto z zewnątrz zacznie się ścinać, przewracam je na drugą stronę. Podaję z niewielką ilością kremu czekoladowego i świeżymi śliwkami.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 9 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book