Placuszki czeko-śliwka

Stopień trudności: łatwy

Placuszki czeko-śliwka, delikatne, rozpływające się w ustach. Chcesz spróbować?
Serek ricotta możesz zamienić w całości na twaróg. Ale wtedy będziesz musiała dodać trochę więcej mąki.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 130 g serka ricotta
  • 140 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 70 g erytrytolu
  • 150 g śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki suszonej melisy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Śliwki kroję w drobną kostkę. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki. Co ciasta dodaję śliwki i dokładnie mieszam. Smażę na niewielkim ogniu, gdy ciasto z zewnątrz zacznie się ścinać, przewracam je na drugą stronę. Podaję z niewielką ilością kremu czekoladowego i świeżymi śliwkami.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 9 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media