Ciasto półkruche

Stopień trudności: łatwy

Klasyczne ciasto półkruche to najlepsza baza do pysznych i delikatnych wypieków. Możesz przygotować je w wersji słodkiej jak i słonej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  250 g mąki
  •  1 jajko+1 żółtko
  •  75 g masła
  • 30 g jogurtu
  •  80-100 g cukru
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolite ciasto. Jeśli ciasto, które będę przygotowywać, nie wymaga wałkowania, nie trzeba go schładzać. Wystarczy, że podzielić ciasto na dwie części i wylepić jedną częścią dno formy. Na spód wykładam nadzienie i odrywam po kawałku pozostałego ciasta i wykładam je na nadzienie.

Jeśli chcę wykorzystać ciasto jako spód do tarty. Aby to zrobić, powinno być elastyczne. Zawijam je wtedy w folię, spłaszczam i schładzam w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto łatwiej się wałkuje. Układam je między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowuję.

Piekę w 180°C przez 30-40 minut.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media