Stopień trudności: łatwy
Klasyczne ciasto półkruche to najlepsza baza do pysznych i delikatnych wypieków. Możesz przygotować je w wersji słodkiej jak i słonej.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko+1 żółtko
- 75 g masła
- 30 g jogurtu
- 80-100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolite ciasto. Jeśli ciasto, które będę przygotowywać, nie wymaga wałkowania, nie trzeba go schładzać. Wystarczy, że podzielić ciasto na dwie części i wylepić jedną częścią dno formy. Na spód wykładam nadzienie i odrywam po kawałku pozostałego ciasta i wykładam je na nadzienie.
Jeśli chcę wykorzystać ciasto jako spód do tarty. Aby to zrobić, powinno być elastyczne. Zawijam je wtedy w folię, spłaszczam i schładzam w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto łatwiej się wałkuje. Układam je między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowuję.
Piekę w 180°C przez 30-40 minut.
————–
Czas przygotowania: 10 min