Ciasto półkruche

Stopień trudności: łatwy

Klasyczne ciasto półkruche to najlepsza baza do pysznych i delikatnych wypieków. Możesz przygotować je w wersji słodkiej jak i słonej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  250 g mąki
  •  1 jajko+1 żółtko
  •  75 g masła
  • 30 g jogurtu
  •  80-100 g cukru
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolite ciasto. Jeśli ciasto, które będę przygotowywać, nie wymaga wałkowania, nie trzeba go schładzać. Wystarczy, że podzielić ciasto na dwie części i wylepić jedną częścią dno formy. Na spód wykładam nadzienie i odrywam po kawałku pozostałego ciasta i wykładam je na nadzienie.

Jeśli chcę wykorzystać ciasto jako spód do tarty. Aby to zrobić, powinno być elastyczne. Zawijam je wtedy w folię, spłaszczam i schładzam w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto łatwiej się wałkuje. Układam je między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowuję.

Piekę w 180°C przez 30-40 minut.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book