Ciasto półkruche ze śliwkami

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na obłędne ciasto półkruche z soczystymi śliwkami 🥰
Jestem pewna, że je pokochasz ❤

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  •  250 g mąki
  •  1 jajko+1 żółtko
  •  75 g masła
  • 30 g jogurtu
  •  80-100 g cukru
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Dodatki:

  •  400 śliwek
  •  5 g skrobi ziemniaczanej
  •  cynamon

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę je na dwie części, jedną większą, która wykładam spód blachy (17×17). Drugą mniejszą, która będzie kruszonką. Śliwki kroję na mniejsze kawałki, doprawiam je cynamonem i mieszam ze skrobią ziemniaczaną. Na spód wykładam śliwki. Na wierzch odrywam po kawałku drugiej części ciasta.
Piekę w 180°C przez 30-35 minut. Ciasto kroję po schłodzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book