Stopień trudności: łatwy
Pyszna i rozpływająca się w ustach tarta bez pieczenia. Lekki owsiany spód i delikatny krem to połączenie idealne.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Spód:
- 20 g czekolady gorzkiej
- 150 g daktyli
- 100 g płatków owsianych
Krem:
- 50 g mascarpone
- 180 g serka naturalnego
- 5 g żelatyny
- 40 g likieru słony karmel (przepis TU)
Przygotowanie:
Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 minut. W tym czasie rozpuszczam czekoladę. Odsączone daktyle, czekoladę i płatki owsiane blenduję na jednolitą masę- w razie potrzeby dolewam odrobinę wody z namaczania daktyli. Gotowy spód wykładam w naczyniu do tarty.
Następnie przygotowuję krem- żelatynę namaczam w odrobinie wody i zostawiam na kilka minut, aż napęcznieje, po tym czasie rozpuszczam ją w kąpieli wodnej.
Mascarpone, serek naturalny i likier łączę ze sobą na jednolity krem. Dwie łyżki kremu dodaję do żelatyny i mieszam bardzo dokładnie, dzięki temu cała masa się nie zwarzy. Wymieszaną żelatynę dodaję do pozostałego kremu i całość dokładnie mieszam. Krem wykładam na spód od tarty, wyrównuję i schładzam w lodówce około 1 h. Po tym czasie tartę ozdabiam ulubionymi owocami i podaję.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 8 porcji