Tarta słony karmel

Stopień trudności: łatwy

Pyszna i rozpływająca się w ustach tarta bez pieczenia. Lekki owsiany spód i delikatny krem to połączenie idealne.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Spód:

  • 20 g czekolady gorzkiej
  •  150 g daktyli
  •  100 g płatków owsianych

Krem:

  •  50 g mascarpone
  •  180 g serka naturalnego
  •   5 g żelatyny
  •  40 g likieru słony karmel (przepis TU)

 

Przygotowanie:

Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 minut. W tym czasie rozpuszczam czekoladę. Odsączone daktyle, czekoladę i płatki owsiane blenduję na jednolitą masę- w razie potrzeby dolewam odrobinę wody z namaczania daktyli. Gotowy spód wykładam w naczyniu do tarty.
Następnie przygotowuję krem- żelatynę namaczam w odrobinie wody i zostawiam na kilka minut, aż napęcznieje, po tym czasie rozpuszczam ją w kąpieli wodnej.
Mascarpone, serek naturalny i likier łączę ze sobą na jednolity krem. Dwie łyżki kremu dodaję do żelatyny i mieszam bardzo dokładnie, dzięki temu cała masa się nie zwarzy. Wymieszaną żelatynę dodaję do pozostałego kremu i całość dokładnie mieszam. Krem wykładam na spód od tarty, wyrównuję i schładzam w lodówce około 1 h. Po tym czasie tartę ozdabiam ulubionymi owocami i podaję.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media