Stopień trudności: łatwy

Pyszna i rozpływająca się w ustach tarta bez pieczenia. Lekki owsiany spód i delikatny krem to połączenie idealne.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Spód:

  • 20 g czekolady gorzkiej
  •  150 g daktyli
  •  100 g płatków owsianych

Krem:

  •  50 g mascarpone
  •  180 g serka naturalnego
  •   5 g żelatyny
  •  40 g likieru słony karmel (przepis TU)

 

Przygotowanie:

Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 minut. W tym czasie rozpuszczam czekoladę. Odsączone daktyle, czekoladę i płatki owsiane blenduję na jednolitą masę- w razie potrzeby dolewam odrobinę wody z namaczania daktyli. Gotowy spód wykładam w naczyniu do tarty.
Następnie przygotowuję krem- żelatynę namaczam w odrobinie wody i zostawiam na kilka minut, aż napęcznieje, po tym czasie rozpuszczam ją w kąpieli wodnej.
Mascarpone, serek naturalny i likier łączę ze sobą na jednolity krem. Dwie łyżki kremu dodaję do żelatyny i mieszam bardzo dokładnie, dzięki temu cała masa się nie zwarzy. Wymieszaną żelatynę dodaję do pozostałego kremu i całość dokładnie mieszam. Krem wykładam na spód od tarty, wyrównuję i schładzam w lodówce około 1 h. Po tym czasie tartę ozdabiam ulubionymi owocami i podaję.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book