Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na najlepsze chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku placki ziemniaczane.
Do moich placków dodałam cukinię, dzięki niej są jeszcze lepsze.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 400 g cukinii
- 120 g cebuli
- 50 g mąki (opcjonalnie)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię ścieram na tarce o małych oczkach. Cukinię solę i odciskam. Cebulę ścieram na tarce. Ziemniaki odsączam na sitku. Odlewam wodę, którą puściły ziemniaki, pozostawiając skrobię, która zebrała się na dnie miski. Ziemniaki wrzucam do miski ze skrobią, dodaję cukinię, cebulę, jajka i w razie konieczności dodaję mąkę. Dokładnie mieszam. Smażę na dużej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, wtedy nie chłoną tłuszczu i są złociste. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 sztuk