Placki ziemniaczane z cukinią

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najlepsze chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku placki ziemniaczane.
Do moich placków dodałam cukinię, dzięki niej są jeszcze lepsze.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  •  400 g cukinii
  •  120 g cebuli
  •  50 g mąki (opcjonalnie)
  •  2 jajka
  •  sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i cukinię ścieram na tarce o małych oczkach. Cukinię solę i odciskam. Cebulę ścieram na tarce. Ziemniaki odsączam na sitku. Odlewam wodę, którą puściły ziemniaki, pozostawiając skrobię, która zebrała się na dnie miski. Ziemniaki wrzucam do miski ze skrobią, dodaję cukinię, cebulę, jajka i w razie konieczności dodaję mąkę. Dokładnie mieszam. Smażę na dużej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, wtedy nie chłoną tłuszczu i są złociste. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book