Pasztet z cukinii

Stopień trudności: łatwy

Lubisz cukinię?
Mam dla Ciebie genialny przepis na pyszny pasztet z cukinii ❤
Delikatny, wilgotny i wyjątkowo pyszny. Taki pasztet możesz wykorzystywać na kanapki, zjeść go jako pieczeń lub przygotować burgera. Będzie przepysznie

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 kg cukinii (u mnie żółta i zielona)
  •  300 g marchewki
  •  200 g cebuli
  •  40 g oleju
  •  80 g bułki tartej
  •  60 g kaszy manny
  •  4 jajka
  •  1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, bazylii
  •  0,5 łyżeczki oregano

 

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję niewielką ilością soli i pozostawiam, aż puszczą wodę. Cebulę kroję drobniej i podsmażam na oleju, aż zmięknie. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie warzywa dokładnie odciskam i przekładam do miski, dodaję cebulę razem z olejem, żółtka, przyprawy, bułkę i kasze. Dokładnie mieszam. Na sam koniec dodaję w dwóch partiach białka i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę przekładam do formy (11×25). Piekę w 180°C przez 1 h 10 min. Po wystudzeniu schładzam w lodówce.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 10 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media