Stopień trudności: łatwy

Lubisz cukinię?
Mam dla Ciebie genialny przepis na pyszny pasztet z cukinii ❤
Delikatny, wilgotny i wyjątkowo pyszny. Taki pasztet możesz wykorzystywać na kanapki, zjeść go jako pieczeń lub przygotować burgera. Będzie przepysznie

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 kg cukinii (u mnie żółta i zielona)
  •  300 g marchewki
  •  200 g cebuli
  •  40 g oleju
  •  80 g bułki tartej
  •  60 g kaszy manny
  •  4 jajka
  •  1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, bazylii
  •  0,5 łyżeczki oregano

 

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję niewielką ilością soli i pozostawiam, aż puszczą wodę. Cebulę kroję drobniej i podsmażam na oleju, aż zmięknie. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie warzywa dokładnie odciskam i przekładam do miski, dodaję cebulę razem z olejem, żółtka, przyprawy, bułkę i kasze. Dokładnie mieszam. Na sam koniec dodaję w dwóch partiach białka i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę przekładam do formy (11×25). Piekę w 180°C przez 1 h 10 min. Po wystudzeniu schładzam w lodówce.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book