Puszyste ciasto z owocami

Stopień trudności: łatwy

Cudowne ciasto od babci Zosi, kto ma ochotę spróbować? 🥰
Ciasto jest banalnie proste, przygotujesz je w kilka minut. Możesz użyć do niego ulubionych owoców.
A co najważniejsze ciasto jest przepyszne i utrzymuje świeżość przez kilka dni

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  320 g mąki
  •  4 jajka
  •  100 g erytrytolu (możesz użyć samego cukru)
  •  50 g cukru
  •  200 g masła
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  300 g owoców

 

Przygotowanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki mieszam ze sobą. Oddzielam białka od żółtek.
W misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując.
Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję rozpuszczone masło. Mieszam do połączenia składników. Owoce obtaczam w niewielkiej ilości mąki, dzięki temu nie opadną na dni. Większą część owoców dodaję do ciasta, dokładnie mieszam. Masę przekładam do blaszki (11×25), wygładzam ją, na wierzch układam pozostałe owoce. Piekę w 180°C przez 30-35 minut.
Piekę do suchego patyczka.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 10 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media