Bazyliowe skrzydełka

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najlepsze skrzydełka!
Chrupiąca skórka, soczyste i rozpływające się mięso, pełne cudownie bazyliowego smaku.
Jak spróbujesz, to je pokochasz ❤

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 700 g skrzydełek kurczaka
  • 40 g oliwy bazyliowej Gallo
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka oczyszczam i kroję na 3 części, najmniejsza część odkładam, np. do przygotowania bulionu.
Mięso przekładam do woreczka strunowego, w którym marynuje mięso. Dodaję przyprawy i oliwę. Woreczek szczelnie zamykam i dokładnie mieszam. Tak doprawione skrzydełka pozostawiam na przynajmniej 1 h, aby mięso nabrało smaku. Ja pozostawiłam je na całą noc w lodówce.
Mięso wyjmuję z lodówki ok.1 h przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Mięso wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez 1 h. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media