Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najlepsze skrzydełka!
Chrupiąca skórka, soczyste i rozpływające się mięso, pełne cudownie bazyliowego smaku.
Jak spróbujesz, to je pokochasz ❤

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 700 g skrzydełek kurczaka
  • 40 g oliwy bazyliowej Gallo
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka oczyszczam i kroję na 3 części, najmniejsza część odkładam, np. do przygotowania bulionu.
Mięso przekładam do woreczka strunowego, w którym marynuje mięso. Dodaję przyprawy i oliwę. Woreczek szczelnie zamykam i dokładnie mieszam. Tak doprawione skrzydełka pozostawiam na przynajmniej 1 h, aby mięso nabrało smaku. Ja pozostawiłam je na całą noc w lodówce.
Mięso wyjmuję z lodówki ok.1 h przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Mięso wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez 1 h. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book