Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na najlepsze skrzydełka!
Chrupiąca skórka, soczyste i rozpływające się mięso, pełne cudownie bazyliowego smaku.
Jak spróbujesz, to je pokochasz ❤
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 700 g skrzydełek kurczaka
- 40 g oliwy bazyliowej Gallo
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Skrzydełka kurczaka oczyszczam i kroję na 3 części, najmniejsza część odkładam, np. do przygotowania bulionu.
Mięso przekładam do woreczka strunowego, w którym marynuje mięso. Dodaję przyprawy i oliwę. Woreczek szczelnie zamykam i dokładnie mieszam. Tak doprawione skrzydełka pozostawiam na przynajmniej 1 h, aby mięso nabrało smaku. Ja pozostawiłam je na całą noc w lodówce.
Mięso wyjmuję z lodówki ok.1 h przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Mięso wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez 1 h. Podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy