Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Stopień trudności: łatwy

Lubisz zapiekanki? Mam dla Ciebie przepis na pyszną, prostą zapiekankę.
Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem prostych składników. Pyszna i prosta propozycja na obiad i kolację.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  350 g ugotowanych ziemniaków
  •  150 g pieczarek
  •  200 g szynki staropolskiej
  •  100 g cebuli
  •  350 g przecieru pomidorowego
  •  50 g mascarpone
  •  170 g cukinii
  •  50 sera żółtego
  •  50 g mozzarelli
  •  Sól, pieprz, bazylia suszona, cukier
  •  olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię, pieczarki, cebulę i ziemniaki kroję w plastry. Szynkę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam wszystkie składniki, aby pozbyć się nadmiaru wody. Doprawiam je do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Następnie na patelnię dodaję przecier i odparowuję go, aż zgęstnieje, dodaję mascarpone i doprawiam do smaku. Do naczynia żaroodpornego dodaję sos, posypuję go żółtym serem, na sosie układam w dowolny sposób wcześniej przygotowane warzywa. Na wierzch rwę mozzarellę. Piekę w 200°C przez 30 minut.
Podaję z lekka sałatką z pomidorów i cebuli.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 5 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media