Stopień trudności: łatwy

Lubisz zapiekanki? Mam dla Ciebie przepis na pyszną, prostą zapiekankę.
Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem prostych składników. Pyszna i prosta propozycja na obiad i kolację.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  350 g ugotowanych ziemniaków
  •  150 g pieczarek
  •  200 g szynki staropolskiej
  •  100 g cebuli
  •  350 g przecieru pomidorowego
  •  50 g mascarpone
  •  170 g cukinii
  •  50 sera żółtego
  •  50 g mozzarelli
  •  Sól, pieprz, bazylia suszona, cukier
  •  olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię, pieczarki, cebulę i ziemniaki kroję w plastry. Szynkę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam wszystkie składniki, aby pozbyć się nadmiaru wody. Doprawiam je do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Następnie na patelnię dodaję przecier i odparowuję go, aż zgęstnieje, dodaję mascarpone i doprawiam do smaku. Do naczynia żaroodpornego dodaję sos, posypuję go żółtym serem, na sosie układam w dowolny sposób wcześniej przygotowane warzywa. Na wierzch rwę mozzarellę. Piekę w 200°C przez 30 minut.
Podaję z lekka sałatką z pomidorów i cebuli.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book