Stopień trudności: łatwy
Pyszny kremowy likier słony karmel. Likier domowej roboty smakuje najlepiej, a przygotujesz go w mniej niż godzinę.
Nie trzeba go przechowywać w lodówce.
Możesz dodać mniejsza ilość kajmaku, jeśli nie chcesz, aby likier był za słodki.
Składniki:
- 400 g kajmaku
- 150 ml śmietanki 30 %
- 350 ml mleka
- 12 g soli kamiennej
- 100-150 ml wódki
Przygotowanie:
Kajmak, śmietankę i mleko przekładam do garnka i rozpuszczam na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kajmak ma się dobrze rozpuścić, ale nie zagotować. Kajmak przelewam do miski, dodaję do niego sól i mieszam, aż się rozpuści.
Pozostawiam likier do przestygnięcia. Gdy likier ostygnie, dodaję do niego wódkę- ilość zależy od upodobań, dokładnie mieszam i przelewam do pięknych butelek. Ten smak zasługuje na piękną oprawę.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min