Likier słony karmel

Stopień trudności: łatwy

Pyszny kremowy likier słony karmel. Likier domowej roboty smakuje najlepiej, a przygotujesz go w mniej niż godzinę. 

Nie trzeba go przechowywać w lodówce.

Możesz dodać mniejsza ilość kajmaku, jeśli nie chcesz, aby likier był za słodki.

 

Składniki:

  • 400 g kajmaku
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 350 ml mleka
  • 12 g soli kamiennej
  • 100-150 ml wódki

 

Przygotowanie:

Kajmak, śmietankę i mleko przekładam do garnka i rozpuszczam na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kajmak ma się dobrze rozpuścić, ale nie zagotować. Kajmak przelewam do miski, dodaję do niego sól i mieszam, aż się rozpuści.
Pozostawiam likier do przestygnięcia. Gdy likier ostygnie, dodaję do niego wódkę- ilość zależy od upodobań, dokładnie mieszam i przelewam do pięknych butelek. Ten smak zasługuje na piękną oprawę.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media