Stopień trudności: trudny
Mam Was przepis, który uwielbia cała moja rodzina, ciasto, które przywołuje wspomnienia wszystkich spędzonych wspólnie chwil- jest to ciasto czekoladowe z budyniowym kremem śmietankowym. To niebo w gębie! Koniecznie musisz spróbować.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 90 g mąki
- Szczypta soli
- 30 g erytrytolu
- 20 g kakao
- 10 g oleju
Krem:
- 400 ml mleka
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 400 ml śmietanki 30 %
- 15 g żelatyny
- 30 g erytrytolu
Dodatkowo:
- Mały słoiczek dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Składniki do biszkoptu powinny mieć temp. pokojową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję erytrytol. Gdy białka będą ubite, dodaję żółtka oraz olej i miksuję jeszcze chwilę. Dodaję przesianą mąkę, kakao i mieszam szpatułką do połączenia składników. Piekę 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy biszkopt się upiecze przez pierwsze 10 min, studzę go w otwartym piekarniku, następnie wyjmuję je z formy i przewracam górą ciasta do dołu, aby górka biszkoptu się spłaszczyła. Gdy biszkopt całkowicie przestygnie, przekrawam go na pół. W międzyczasie przygotowuję krem. Budyń gotuję zgodnie z informacją na opakowaniu. Całkowicie go schładzam. Żelatynę mieszam z odrobiną wody i pozostawiam, aż napęcznieje. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę z dodatkiem erytrytolu. Dodaję schłodzony budyń i dokładnie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję 2 łyżki masy, dokładnie mieszam i dopiero żelatynę dodaję do miski z kremem i łączę. Biszkopt przekrawam na pół- smaruję go dżemem, na który wykładam krem- przykrywam drugą połową biszkoptu. Schładzam w lodówce co najmniej 2 h.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy