Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Stopień trudności: trudny

Mam Was przepis, który uwielbia cała moja rodzina, ciasto, które przywołuje wspomnienia wszystkich spędzonych wspólnie chwil- jest to ciasto czekoladowe z budyniowym kremem śmietankowym. To niebo w gębie! Koniecznie musisz spróbować.

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 90 g mąki
  • Szczypta soli
  • 30 g erytrytolu
  • 20 g kakao
  • 10 g oleju

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 15 g żelatyny
  • 30 g erytrytolu

Dodatkowo:

  • Mały słoiczek dżemu wiśniowego

 

Przygotowanie:

Składniki do biszkoptu powinny mieć temp. pokojową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję erytrytol. Gdy białka będą ubite, dodaję żółtka oraz olej i miksuję jeszcze chwilę. Dodaję przesianą mąkę, kakao i mieszam szpatułką do połączenia składników. Piekę 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy biszkopt się upiecze przez pierwsze 10 min, studzę go w otwartym piekarniku, następnie wyjmuję je z formy i przewracam górą ciasta do dołu, aby górka biszkoptu się spłaszczyła. Gdy biszkopt całkowicie przestygnie, przekrawam go na pół. W międzyczasie przygotowuję krem. Budyń gotuję zgodnie z informacją na opakowaniu. Całkowicie go schładzam. Żelatynę mieszam z odrobiną wody i pozostawiam, aż napęcznieje. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę z dodatkiem erytrytolu. Dodaję schłodzony budyń i dokładnie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję 2 łyżki masy, dokładnie mieszam i dopiero żelatynę dodaję do miski z kremem i łączę. Biszkopt przekrawam na pół- smaruję go dżemem, na który wykładam krem- przykrywam drugą połową biszkoptu. Schładzam w lodówce co najmniej 2 h. 

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book