Łosoś pieczony w winie

Stopień trudności: łatwy

Łosoś zamarynowany w winie, które nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, podałam go z pysznymi pieczonymi warzywami. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty i delikatny. 

 

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 3 gałązki koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione warzywa
  • 50 g pesto bazyliowe 

 

Przygotowanie:

Rybę kroję na dwie porcje, myję i osuszam. Wkładam do naczynia, zalewam winem oraz układam koperek. Pozostawiam na 30 minut- w międzyczasie przewracam go na drugą stronę.
Warzywa oczyszczam, kroję w mniejsze kawałki i obtaczam w pesto, dodatkowo doprawiam do smaku solą.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, grzanie góra-dół. Warzywa wykładam na blaszkę i piekę przez 25 minut. Gdy ten czas będzie się kończył- z łososia odlewam wino, doprawiam go solą i pieprzem oraz łyżką oliwy.
Naczynie do zapiekania z łososiem przykrywam folią spożywczą i wkładam do piekarnika, w którym pieką się już warzywa. Całość piekę jeszcze 20 minut. Gotowe podaję z lampką wina. 

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book