Stopień trudności: łatwy
Łosoś zamarynowany w winie, które nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, podałam go z pysznymi pieczonymi warzywami. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty i delikatny.
Składniki:
- 300 g świeżego łososia
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 3 gałązki koperku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- ulubione warzywa
- 50 g pesto bazyliowe
Przygotowanie:
Rybę kroję na dwie porcje, myję i osuszam. Wkładam do naczynia, zalewam winem oraz układam koperek. Pozostawiam na 30 minut- w międzyczasie przewracam go na drugą stronę.
Warzywa oczyszczam, kroję w mniejsze kawałki i obtaczam w pesto, dodatkowo doprawiam do smaku solą.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, grzanie góra-dół. Warzywa wykładam na blaszkę i piekę przez 25 minut. Gdy ten czas będzie się kończył- z łososia odlewam wino, doprawiam go solą i pieprzem oraz łyżką oliwy.
Naczynie do zapiekania z łososiem przykrywam folią spożywczą i wkładam do piekarnika, w którym pieką się już warzywa. Całość piekę jeszcze 20 minut. Gotowe podaję z lampką wina.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 2 porcje