Stopień trudności: łatwy
Jesień i zima to czas na pyszne, rozgrzewające zupy pełne warzyw i niesamowitego smaku.
Moja rozgrzewającą zupę, która na pewno zachwyci Cię smakiem
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 80 g fasoli
- 80 g ciecierzycy
- 80 g kalafiora
- 150 g dyni
- 80 g papryki
- 60 g marchwi
- 100 g cukinii
- 90 g batata
- 60 g brokułu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 0,5 łyżeczki tymianku, papryki słodkiej, soli
- Szczypta papryki ostrej, imbiru
Przygotowanie:
Warzywa kroję drobniej. Bulion zagotowuję. Na oleju podsmażam przez kilka minut batata, marchewkę i dynię, następnie przekładam je do bulionu i gotuję. Od razu na patelnię wykładam paprykę, cukinię, kalafiora i brokułu, podsmażam kilka minut, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostałe warzywa dodaję do bulionu i gotuję do miękkości najtwardszych warzyw. Doprawiam do smaku, dodaję fasolę, ciecierzycę i śmietankę. Gotuje jeszcze 2 minuty, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i podaję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 4 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy