Zupa pełna warzyw

Stopień trudności: łatwy

Jesień i zima to czas na pyszne, rozgrzewające zupy pełne warzyw i niesamowitego smaku.
Moja rozgrzewającą zupę, która na pewno zachwyci Cię smakiem 

 

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 g fasoli
  • 80 g ciecierzycy
  • 80 g kalafiora
  • 150 g dyni
  • 80 g papryki
  • 60 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 90 g batata
  • 60 g brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki tymianku, papryki słodkiej, soli
  • Szczypta papryki ostrej, imbiru

 

Przygotowanie:

Warzywa kroję drobniej. Bulion zagotowuję. Na oleju podsmażam przez kilka minut batata, marchewkę i dynię, następnie przekładam je do bulionu i gotuję. Od razu na patelnię wykładam paprykę, cukinię, kalafiora i brokułu, podsmażam kilka minut, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostałe warzywa dodaję do bulionu i gotuję do miękkości najtwardszych warzyw. Doprawiam do smaku, dodaję fasolę, ciecierzycę i śmietankę. Gotuje jeszcze 2 minuty, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media