Stopień trudności: łatwy

Jesień i zima to czas na pyszne, rozgrzewające zupy pełne warzyw i niesamowitego smaku.
Moja rozgrzewającą zupę, która na pewno zachwyci Cię smakiem 

 

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 g fasoli
  • 80 g ciecierzycy
  • 80 g kalafiora
  • 150 g dyni
  • 80 g papryki
  • 60 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 90 g batata
  • 60 g brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki tymianku, papryki słodkiej, soli
  • Szczypta papryki ostrej, imbiru

 

Przygotowanie:

Warzywa kroję drobniej. Bulion zagotowuję. Na oleju podsmażam przez kilka minut batata, marchewkę i dynię, następnie przekładam je do bulionu i gotuję. Od razu na patelnię wykładam paprykę, cukinię, kalafiora i brokułu, podsmażam kilka minut, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostałe warzywa dodaję do bulionu i gotuję do miękkości najtwardszych warzyw. Doprawiam do smaku, dodaję fasolę, ciecierzycę i śmietankę. Gotuje jeszcze 2 minuty, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book