Stopień trudności: łatwy
Pyszny soczysty kurczak, rozpływający się w ustach a do niego cudowne złociste ziemniaki, czy może być lepiej?
Dla mnie jest to obiad idealny 🥰 a co Ty powiesz na tą propozycję?
Składniki:
- 4 uda kurczaka Sielskiego
- 500 ml maślanki
- 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej, czosnku granulowanego
- 2 ząbki czosnku
- 60 g cebuli
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczam, myję i osuszam. Cebulę kroje w plastry, czosnek kroje drobniejsze kawałki. Maślankę mieszam z przyprawami, wkładam do niej plastry cebuli i czosnek. Kurczaka obtaczam dokładnie w maślance i wykładam go w naczyniu z maślanką oraz pozostawiam na noc, aby nabrał smaku. Następnego dnia kurczaka wyjmuje z maślanki i wykładam go bezpośrednio na blachę. Piekę w 200 stopniach przez 1 h. Po tym czasie sprawdzam, czy kurczak jest wystarczająco miękki, jeśli nie dopiekam jeszcze 10 minut.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 13 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy