Kurczak pieczony w maślance

Stopień trudności: łatwy

Pyszny soczysty kurczak, rozpływający się w ustach a do niego cudowne złociste ziemniaki, czy może być lepiej?
Dla mnie jest to obiad idealny 🥰 a co Ty powiesz na tą propozycję?

 

Składniki:

  • 4 uda kurczaka Sielskiego
  • 500 ml maślanki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej, czosnku granulowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g cebuli

 

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczam, myję i osuszam. Cebulę kroje w plastry, czosnek kroje drobniejsze kawałki. Maślankę mieszam z przyprawami, wkładam do niej plastry cebuli i czosnek. Kurczaka obtaczam dokładnie w maślance i wykładam go w naczyniu z maślanką oraz pozostawiam na noc, aby nabrał smaku. Następnego dnia kurczaka wyjmuje z maślanki i wykładam go bezpośrednio na blachę. Piekę w 200 stopniach przez 1 h. Po tym czasie sprawdzam, czy kurczak jest wystarczająco miękki, jeśli nie dopiekam jeszcze 10 minut.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 13 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book