Pierś kurczaka w kremowym sosie

Stopień trudności: łatwy

Pyszne sosy są idealną propozycją na obiad. A dodatek fileta z piersi kurczaka pochodzącego z dobrego źródła nadaje mu więcej smaku.

 

Składniki:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka 
  • 30 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 150 g pomidorów
  • 50 g mascarpone
  • 5 g świeżej bazylii
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Filet kroje w cienkie plastry, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i pomidory kroje drobno. Na połowie oleju podsmażam kurczaka aż się ze złoci- następnie zdejmuję go z patelni. Na tę samą patelnię dodaję pozostały olej, podsmażam na nim cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaję czosnek i pomidory- przez chwilę duszę. Na patelnię dolewam przecier, doprawiam do smaku, dodaję mascarpone- dokładnie mieszam i przez chwilę redukuję sos. Na sam koniec dodaję kurczaka i posiekaną świeżą bazylię.

Gotowy sos podaje z ulubionymi dodatkami- ryżem, makaronem, kasza lub pieczywem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media