Stopień trudności: łatwy
Pyszne sosy są idealną propozycją na obiad. A dodatek fileta z piersi kurczaka pochodzącego z dobrego źródła nadaje mu więcej smaku.
Składniki:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g przecieru pomidorowego
- 150 g pomidorów
- 50 g mascarpone
- 5 g świeżej bazylii
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Filet kroje w cienkie plastry, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i pomidory kroje drobno. Na połowie oleju podsmażam kurczaka aż się ze złoci- następnie zdejmuję go z patelni. Na tę samą patelnię dodaję pozostały olej, podsmażam na nim cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaję czosnek i pomidory- przez chwilę duszę. Na patelnię dolewam przecier, doprawiam do smaku, dodaję mascarpone- dokładnie mieszam i przez chwilę redukuję sos. Na sam koniec dodaję kurczaka i posiekaną świeżą bazylię.
Gotowy sos podaje z ulubionymi dodatkami- ryżem, makaronem, kasza lub pieczywem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy