Stopień trudności: średni
mam dla Was przepis na przepyszne faszerowane papryki — idealny pomysł na obiad i kolację, super sprawdzą się także do lunchboxa 😊
Moje papryki przygotowałam z resztek, ale spisałam wszystkie proporcje. Wyszło przepysznie.
Składniki:
- 50 g ryżu
- 150 g piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy tika masala
- 1 łyżeczka oleju
- 140 g pieczarek
- natka pietruszki
- 30 g tartej mozzarelli
- 250 g słodkich papryczek bez pestek
Przygotowanie:
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroję drobno, doprawiam przyprawa i smażę na oleju, aż straci surowość. Pieczarki kroję drobno i podsmażam, aż odparują wodę. Natkę siekam. W misce łączę ryż, kurczaka, pieczarka, natkę pietruszki i większą część sera. Dokładnie mieszam.
Papryki nacinam wzdłuż i do środka wkładam farsz, tak aby zmieścić go jak najwięcej. Gotowe papryki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję pozostałym serem i piekę w 180 stopniach przez 30 minut.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 4 porcje