Papryki faszerowane

Stopień trudności: średni

mam dla Was przepis na przepyszne faszerowane papryki — idealny pomysł na obiad i kolację, super sprawdzą się także do lunchboxa 😊
Moje papryki przygotowałam z resztek, ale spisałam wszystkie proporcje. Wyszło przepysznie.

 

Składniki:

  • 50 g ryżu
  • 150 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy tika masala 
  • 1 łyżeczka oleju
  • 140 g pieczarek
  •  natka pietruszki
  • 30 g tartej mozzarelli
  • 250 g słodkich papryczek bez pestek

 

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroję drobno, doprawiam przyprawa i smażę na oleju, aż straci surowość. Pieczarki kroję drobno i podsmażam, aż odparują wodę. Natkę siekam. W misce łączę ryż, kurczaka, pieczarka, natkę pietruszki i większą część sera. Dokładnie mieszam.
Papryki nacinam wzdłuż i do środka wkładam farsz, tak aby zmieścić go jak najwięcej. Gotowe papryki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję pozostałym serem i piekę w 180 stopniach przez 30 minut.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media