Tarta twarogowa

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dla Was cudowny przepis na tartę twarogową, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Do tego świetnie sprawdza się w lunchboxie.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g twarogu
  • 100 g jogurtu
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g marchwi
  • 350 g cukinii
  • 80 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g mąki
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, płatki chilli

 

Przygotowanie:

Marchewkę, cukinię i mozzarellę ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroje drobno, czosnek przeciskam przez praskę.
Na oleju podsmażam cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię- smażę, aż stracą surowość, ale nadal będą jędrne. W misce jajka łącze z jogurtem. Dodaję mozzarellę, warzywa- mieszam. Dodaję rozdrobniony twaróg, mąkę i dokładne mieszam. Doprawiam do smaku. Gotową masę przekładamy do formy- ja użyłam formy do tarty z wyjmowanym dnem, którą spryskałam olejem. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media