Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam dla Was cudowny przepis na tartę twarogową, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Do tego świetnie sprawdza się w lunchboxie.
Składniki:
- 3 jajka
- 300 g twarogu
- 100 g jogurtu
- 1 łyżka oleju
- 100 g marchwi
- 350 g cukinii
- 80 g mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g mąki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, płatki chilli
Przygotowanie:
Marchewkę, cukinię i mozzarellę ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroje drobno, czosnek przeciskam przez praskę.
Na oleju podsmażam cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię- smażę, aż stracą surowość, ale nadal będą jędrne. W misce jajka łącze z jogurtem. Dodaję mozzarellę, warzywa- mieszam. Dodaję rozdrobniony twaróg, mąkę i dokładne mieszam. Doprawiam do smaku. Gotową masę przekładamy do formy- ja użyłam formy do tarty z wyjmowanym dnem, którą spryskałam olejem. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy