Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dla Was cudowny przepis na tartę twarogową, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Do tego świetnie sprawdza się w lunchboxie.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g twarogu
  • 100 g jogurtu
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g marchwi
  • 350 g cukinii
  • 80 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g mąki
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, płatki chilli

 

Przygotowanie:

Marchewkę, cukinię i mozzarellę ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroje drobno, czosnek przeciskam przez praskę.
Na oleju podsmażam cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię- smażę, aż stracą surowość, ale nadal będą jędrne. W misce jajka łącze z jogurtem. Dodaję mozzarellę, warzywa- mieszam. Dodaję rozdrobniony twaróg, mąkę i dokładne mieszam. Doprawiam do smaku. Gotową masę przekładamy do formy- ja użyłam formy do tarty z wyjmowanym dnem, którą spryskałam olejem. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book