Quesadilla z kurczakiem i awokado

Stopień trudności: łatwy

Mam dziś pyszny przepis na domowe meksykańskie quesadille z dużą ilością dobrze doprawionego kurczaka i sera.
Każdy będzie zachwycony, jestem pewna.

 

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki przyprawy meksykańskiej 
  • 60 g kukurydzy
  • 80 g fasoli
  • 100 g awokado
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 4 placki tortilli

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroję drobno, dodaję do niego oliwę i przyprawę, dokładnie mieszam i odstawiam na 15 minut. W tym czasie przygotuję ser, kroję awokado, kukurydzę i fasolę. Kurczaka obsmażam, aż straci surowość.
Na suchą patelnię układam tortillę, posypuję ją serem, wykładam kurczaka i warzywa, z góry posypuję serem i przykrywam drugim plackiem tortilli i dociskam. Obsmażam na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ser się rozpuści, a tortilla będzie chrupiąca.
Aby w łatwy sposób przewrócić quesadille na drugą stronę, wystarczy użyć talerza, przykryciem placek tortilli z góry talerzem i odwrócić patelnię. Następnie zsunąć tortillę z talerza na patelnię o dosmażyć.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 sztuki

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media