Quesadilla z kurczakiem i awokado

Stopień trudności: łatwy

Mam dziś pyszny przepis na domowe meksykańskie quesadille z dużą ilością dobrze doprawionego kurczaka i sera.
Każdy będzie zachwycony, jestem pewna.

 

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki przyprawy meksykańskiej 
  • 60 g kukurydzy
  • 80 g fasoli
  • 100 g awokado
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 4 placki tortilli

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroję drobno, dodaję do niego oliwę i przyprawę, dokładnie mieszam i odstawiam na 15 minut. W tym czasie przygotuję ser, kroję awokado, kukurydzę i fasolę. Kurczaka obsmażam, aż straci surowość.
Na suchą patelnię układam tortillę, posypuję ją serem, wykładam kurczaka i warzywa, z góry posypuję serem i przykrywam drugim plackiem tortilli i dociskam. Obsmażam na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ser się rozpuści, a tortilla będzie chrupiąca.
Aby w łatwy sposób przewrócić quesadille na drugą stronę, wystarczy użyć talerza, przykryciem placek tortilli z góry talerzem i odwrócić patelnię. Następnie zsunąć tortillę z talerza na patelnię o dosmażyć.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 sztuki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book