Stopień trudności: łatwy
Mam dziś pyszny przepis na domowe meksykańskie quesadille z dużą ilością dobrze doprawionego kurczaka i sera.
Każdy będzie zachwycony, jestem pewna.
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki przyprawy meksykańskiej
- 60 g kukurydzy
- 80 g fasoli
- 100 g awokado
- 200 g tartej mozzarelli
- 4 placki tortilli
Przygotowanie:
Kurczaka kroję drobno, dodaję do niego oliwę i przyprawę, dokładnie mieszam i odstawiam na 15 minut. W tym czasie przygotuję ser, kroję awokado, kukurydzę i fasolę. Kurczaka obsmażam, aż straci surowość.
Na suchą patelnię układam tortillę, posypuję ją serem, wykładam kurczaka i warzywa, z góry posypuję serem i przykrywam drugim plackiem tortilli i dociskam. Obsmażam na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ser się rozpuści, a tortilla będzie chrupiąca.
Aby w łatwy sposób przewrócić quesadille na drugą stronę, wystarczy użyć talerza, przykryciem placek tortilli z góry talerzem i odwrócić patelnię. Następnie zsunąć tortillę z talerza na patelnię o dosmażyć.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 sztuki