Stopień trudności: łatwy
Chcę Wam pokazać kanapkę, którą pokochał mój mąż. Kanapki z tofu pojawiają się w naszym domu coraz częściej i cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
Jest to obłędna kanapka z tofu i warzywami.
Składniki:
- 180 g tofu naturalnego
- ulubione warzywa
- 2 łyżki oliwy
- Pesto bazyliowe (przepis na blogu)
- Sos BBQ
- Domowy chleb
Marynata:
- 10 g oliwy
- 20 g sosu sojowego
- 15 g miodu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Przygotowanie:
Tofu przekrawam wzdłuż na pół. Marynuje w przyprawach przez ok. 15 min- warto zrobić to dłużej. Chleb polewam połową oliwy i obsmażam na suchej patelni, aż się przypiecze. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i smażę tofu, aż będzie chrupiące.
Chleb z jednej strony smaruję pesto a z drugiej sosem BBQ. Wykładam warzywa i tofu. Całość składam i bezpośrednio podaję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja