Stopień trudności: łatwy

Chcę Wam pokazać kanapkę, którą pokochał mój mąż. Kanapki z tofu pojawiają się w naszym domu coraz częściej i cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
Jest to obłędna kanapka z tofu i warzywami.

 

Składniki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • ulubione warzywa
  • 2 łyżki oliwy
  • Pesto bazyliowe (przepis na blogu)
  • Sos BBQ
  • Domowy chleb

Marynata:

  • 10 g oliwy
  • 20 g sosu sojowego
  • 15 g miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

 

Przygotowanie:

Tofu przekrawam wzdłuż na pół. Marynuje w przyprawach przez ok. 15 min- warto zrobić to dłużej. Chleb polewam połową oliwy i obsmażam na suchej patelni, aż się przypiecze. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i smażę tofu, aż będzie chrupiące.
Chleb z jednej strony smaruję pesto a z drugiej sosem BBQ. Wykładam warzywa i tofu. Całość składam i bezpośrednio podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book