Stopień trudności: łatwy

Prosty deser bez pieczenia, który przygotujesz w bardzo krótkim czasie.

Zdrowy, owocowy i pyszny ☺

 

Składniki:

  • 450 g truskawek 
  • 400 g jogurtu greckiego
  • ciasto francuskie

 

Przygotowanie:

Do przepisu wykorzystałam resztki ciasta francuskiego. Pokroiłam je w mniejsze kawałki i piekłam ok. 10 minut w 220 stopniach. Truskawki przekładam do garnka i gotuję tak długo, aż się rozgotują, następnie je blenduję. Truskawki redukuję, aż zrobi się z nich gęsty dżem, który następnie studzę. Dżem truskawkowy łączę z jogurtem na jednolitą masę. W naczynku układam ciasto francuskie, warstwę kremu truskawkowego, ponownie ciasto francuskie i krem. Gotowy deser schładzam i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30  min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book