Beziki z migdałami

Stopień trudności: średni

Zapraszam po przepis na beziki z płatkami migdałów- kruche i rozpadające się w ustach.

Połączenie kruchej waniliowej bezy i pysznych migdałów jest genialne! Koniecznie musisz spróbować.

 

Składniki:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g płatków migdałów 

 

Przygotowanie:

Cukier mieszam wanilią. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam beziki na papier do pieczenia, a za pomocą tylki od szprycy robię na bezikach nieregularne kształty. Na wierzch wykładam płatki migdałów (możesz je wcześniej podprażyć na patelni- wtedy migdały będą miały ładniejszy kolor. Beziki suszę w piekarniku na środkowej półce, w 150 stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę przez 1,5 godziny. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beziki się upieką, uchylam piekarnik i studzę w piekarniku. Gotowe beziki powinny być białe.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 35 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 9  sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book