Stopień trudności: średni
Zapraszam po przepis na beziki z płatkami migdałów- kruche i rozpadające się w ustach.
Połączenie kruchej waniliowej bezy i pysznych migdałów jest genialne! Koniecznie musisz spróbować.
Składniki:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 20 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Cukier mieszam wanilią. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam beziki na papier do pieczenia, a za pomocą tylki od szprycy robię na bezikach nieregularne kształty. Na wierzch wykładam płatki migdałów (możesz je wcześniej podprażyć na patelni- wtedy migdały będą miały ładniejszy kolor. Beziki suszę w piekarniku na środkowej półce, w 150 stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę przez 1,5 godziny. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beziki się upieką, uchylam piekarnik i studzę w piekarniku. Gotowe beziki powinny być białe.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 35 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 9 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy