Stopień trudności: średni
Przygotowałam dla Was cudowną bezę Pavlovą z lekkim kremem z resztek. Baza z wierzchu jest chrupiąca a w środku miękka jak chmurka.
Nie podzielę się z Wami dokładnymi proporcjami na krem, bo wykonywałam go z resztek. Ale znajdziecie w nim dużo ricotty, troszkę śmietanki oraz mascarpone i białą czekoladę.
Składniki:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg wykładam bezę. Za pomocą łyżki brzegi bezy unoszę do góry, a w środku robię zagłębienie na krem. Bezę suszę w piekarniku na środkowej półce, w 120 stopniach grzanie góra-dół przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę przez 3 godziny. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Gotową bezą powinna być biała.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 3 h 30 min
Całkowity czas: 3 h 50 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy