Beza Pavlova

Stopień trudności: średni

Przygotowałam dla Was cudowną bezę Pavlovą z lekkim kremem z resztek. Baza z wierzchu jest chrupiąca a w środku miękka jak chmurka.

Nie podzielę się z Wami dokładnymi proporcjami na krem, bo wykonywałam go z resztek. Ale znajdziecie w nim dużo ricotty, troszkę śmietanki oraz mascarpone i białą czekoladę.

 

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny 

 

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg wykładam bezę. Za pomocą łyżki brzegi bezy unoszę do góry, a w środku robię zagłębienie na krem. Bezę suszę w piekarniku na środkowej półce, w 120 stopniach grzanie góra-dół przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę przez 3 godziny. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Gotową bezą powinna być biała.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 3 h 30 min
Całkowity czas: 3 h 50 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media