Stopień trudności: łatwy

Lubisz zapiekanki makaronowe?
Dziś przygotowałam pyszne cannelloni faszerowane mięsem z warzywami.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  •  120 g sera mozzarella
  •  400 g passaty pomidorowej
  •  10 g oleju
  •  8 rurek makaronu cannelloni
  •  sól, pieprz, bazylia
  •  łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Mięso podsmażam na oleju, doprawiam je do smaku i dodaję 100 g passaty. Całość podsmażam, aż cały płyn odparuje. Mięso przekładam na talerz i lekko studzę. Pozostałą passatę doprawiam solą, pieprzem, bazylią i cukrem. Połowę passaty przelewam do naczynia żaroodpornego. Do rękawa cukierniczego przekładam mięso i za pomocą rękawa nadziewam makaron mięsem. Układam go na sosie, polewam pozostałą passatą. Posypuję tartym serem i piekę w 180°C przez 30 minut.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book