Sos pieczeniowy jasny

Stopień trudności: łatwy

Pyszny, kremowy sos pieczeniowy. Idealny do mięs oraz jako pyszny sos do makaronu.
Taki sos najlepiej przygotować z wywaru po upieczeniu mięsa lub na bazie bulionu. Jeśli chcesz wykorzystać soki z pieczenia mięsa, przecedź je przez sitko, aby wywar był klarowny.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 ml bulionu
  • 10 g oleju
  • 20 g mąki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Olej rozgrzewam na patelni, dodaję do niego mąkę i podsmażam ją na złoty kolor. Do mojej zasmażki dodaję bulion, całość szybko mieszam, aby nie powstały grudki.

 

———

Czas gotowania: 10 min

Oceń wpis

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 4

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media