Sos pieczeniowy jasny

Stopień trudności: łatwy

Pyszny, kremowy sos pieczeniowy. Idealny do mięs oraz jako pyszny sos do makaronu.
Taki sos najlepiej przygotować z wywaru po upieczeniu mięsa lub na bazie bulionu. Jeśli chcesz wykorzystać soki z pieczenia mięsa, przecedź je przez sitko, aby wywar był klarowny.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 ml bulionu
  • 10 g oleju
  • 20 g mąki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Olej rozgrzewam na patelni, dodaję do niego mąkę i podsmażam ją na złoty kolor. Do mojej zasmażki dodaję bulion, całość szybko mieszam, aby nie powstały grudki.

 

———

Czas gotowania: 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book