Stopień trudności: łatwy

Pyszne, chrupiące orzeszki z dzieciństwa?
Delikatne i chrupiące ciasto, w połączeniu z pysznym czekoladowym kremem skradnie serce każdego.

Jako krem do orzeszków możesz wykorzystać krem grysikowy, krem serowy lub mój ulubiony krem na bazie mleka w proszku.
Same ciastka bez kremu można przechowywać w szczelnej puszcze/słoiku przez ok. miesiąc.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  300 g mąki
  •  1 jajko
  •  100 g masła
  •  80 g cukru
  •  1/4 łyżeczki sody
  •  szczypta sody
  •  wanilia

 

Przygotowanie:

Do miski przekładam wszystkie składniki i łączę je wstępnie za pomocą miksera, gdy uzyskam konsystencję mokrego piasku, zagniatam ciasto ręcznie. Powinnam uzyskać gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk. Z ciasta formuję niewielkie kuleczki o wadze ok. 6 g. Aby przyspieszyć pracę, formuję wszystkie kulki przed pieczeniem. Do rozgrzanego wypiekacza (1600W) wkładam ciasto i piekę przez ok. 2-2,5 min. Orzeszki studzę na kratce. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wypełniam je kremem.

 

———

Czas przygotowania: 1 h
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 80 połówek

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book