Stopień trudności: łatwy
Pyszne, chrupiące orzeszki z dzieciństwa?
Delikatne i chrupiące ciasto, w połączeniu z pysznym czekoladowym kremem skradnie serce każdego.
Jako krem do orzeszków możesz wykorzystać krem grysikowy, krem serowy lub mój ulubiony krem na bazie mleka w proszku.
Same ciastka bez kremu można przechowywać w szczelnej puszcze/słoiku przez ok. miesiąc.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta sody
- wanilia
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki i łączę je wstępnie za pomocą miksera, gdy uzyskam konsystencję mokrego piasku, zagniatam ciasto ręcznie. Powinnam uzyskać gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk. Z ciasta formuję niewielkie kuleczki o wadze ok. 6 g. Aby przyspieszyć pracę, formuję wszystkie kulki przed pieczeniem. Do rozgrzanego wypiekacza (1600W) wkładam ciasto i piekę przez ok. 2-2,5 min. Orzeszki studzę na kratce. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wypełniam je kremem.
———
Czas przygotowania: 1 h
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 80 połówek
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy