Krem grysikowy | Krem z kaszy manny

Stopień trudności: łatwy

Pyszny i puszysty krem idealny do przekładania ciast i tortów. Dzięki kaszy manne krem ma ciekawą strukturę i jest bardzo puszysty.  Idealnie sprawdzi się do miodownika, rurek lub orzeszków.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 70 g kaszy manny
  • wanilia
  • 200 g masła

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowuję razem z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka dodaję kaszę mannę, mieszam za pomocą rózgi kuchennej. Gotuję przez chwilę, aż kasza zgęstnieje. Ugotowaną kaszę przekładam na talerz i przykrywam folią spożywczą, aby nie powstał na niej kożuch. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło ucieram za pomocą miksera przez kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Następnie stopniowo dodaję  po łyżce kaszy manny, za każdym razem dokładnie mieszając.

Gotowym kremem przekładam ciasta, ciastka i torty.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 25 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book