Krem grysikowy | Krem z kaszy manny

Stopień trudności: łatwy

Pyszny i puszysty krem idealny do przekładania ciast i tortów. Dzięki kaszy manne krem ma ciekawą strukturę i jest bardzo puszysty.  Idealnie sprawdzi się do miodownika, rurek lub orzeszków.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 70 g kaszy manny
  • wanilia
  • 200 g masła

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowuję razem z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka dodaję kaszę mannę, mieszam za pomocą rózgi kuchennej. Gotuję przez chwilę, aż kasza zgęstnieje. Ugotowaną kaszę przekładam na talerz i przykrywam folią spożywczą, aby nie powstał na niej kożuch. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło ucieram za pomocą miksera przez kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Następnie stopniowo dodaję  po łyżce kaszy manny, za każdym razem dokładnie mieszając.

Gotowym kremem przekładam ciasta, ciastka i torty.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 25 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media