Stopień trudności: łatwy
Proste paszteciki z kapustą to idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Sprawdzą się także jako pyszna i prosta przekąska imprezowa.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 5 g soli
- szczypta cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Farsz:
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na wąski prostokąt. Na cieście równą warstwą wykładam kapustę.
Ciasto zwijam w rulon, wzdłuż krótszego boku. Za pomocą nitki dentystycznej, podłożonej pod ciasto, tnę równej wielkości paszteciki. Paszteciki układam w formie, zostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je roztrzepanym jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Gdy chcę użyć kapusty jako farsz, staram się jak najbardziej odparować płyn.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy