Stopień trudności: łatwy

Proste paszteciki z kapustą to idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Sprawdzą się także jako pyszna i prosta przekąska imprezowa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • szczypta cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Farsz:

  • 200 g kapusty (przepis TU i TU)

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na wąski prostokąt. Na cieście równą warstwą wykładam kapustę.
Ciasto zwijam w rulon, wzdłuż krótszego boku. Za pomocą nitki dentystycznej, podłożonej pod ciasto, tnę równej wielkości paszteciki. Paszteciki układam w formie, zostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je roztrzepanym jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.

Gdy chcę użyć kapusty jako farsz, staram się jak najbardziej odparować płyn.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book