Stopień trudności: łatwy
Pyszne i aromatyczne ciasto co Ty na to? Wyjątkowy miodownik poleca się na święta i nie tylko. Ciasto wymaga dużo oczekiwania, ale warto je przygotować. Blaty kruchego ciasta przełożone pysznym kremem grysikowym, to propozycja, która szybko zniknie ze stołu 🙂
Ciasto możesz przełożyć też kremem na bazie mascarpone, budyniowym lub serowym.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miodu
- 70 g masła
- szczypta soli
- krem grysykowy (przepis TU– wykorzystaj całą porcję)
Przygotowanie:
Masło, cukier i miód rozpuszczam w garnku, nie zagotowuję. Połączone składniki przelewam do miski, aby lekko przestygły. Do miski dodaję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaję jajka i przestudzony miód. Całość wyrabiam na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 5 części, każdą rozwałkowuję. Za pomocą talerza wycinam równiej wielości blaty (18-19cm). Każdy z blatów piekę w 180°C przez 10-12 min. Blaty po upieczeniu powinny mieć złoty kolor. Blaty stygnąc- twardnieją.
Gotowe blaty ciasta przełóż kremem i pozostaw na 1-3 dni, po tym czasie blaty zmiękną, a całe ciasto nabierze wyjątkowego smaku.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 48 h
Całkowity czas: 48 h 50 min
Ilość porcji: 10 porcji