Stopień trudności: łatwy

Pyszne i aromatyczne ciasto co Ty na to? Wyjątkowy miodownik poleca się na święta i nie tylko. Ciasto wymaga dużo oczekiwania, ale warto je przygotować. Blaty kruchego ciasta przełożone pysznym kremem grysikowym, to propozycja, która szybko zniknie ze stołu 🙂

Ciasto możesz przełożyć też kremem na bazie mascarpone, budyniowym lub serowym.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miodu
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • krem grysykowy (przepis TU– wykorzystaj całą porcję)

 

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód rozpuszczam w garnku, nie zagotowuję. Połączone składniki przelewam do miski, aby lekko przestygły. Do miski dodaję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaję jajka i przestudzony miód. Całość wyrabiam na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 5 części, każdą rozwałkowuję. Za pomocą talerza wycinam równiej wielości blaty (18-19cm). Każdy z blatów piekę w 180°C przez 10-12 min. Blaty po upieczeniu powinny mieć złoty kolor. Blaty stygnąc- twardnieją.

Gotowe blaty ciasta przełóż kremem i pozostaw na 1-3 dni, po tym czasie blaty zmiękną, a całe ciasto nabierze wyjątkowego smaku.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Czas oczekiwania: 48 h
Całkowity czas: 48 h 50 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book