Kawowy tort bezowy

Stopień trudności: średni

Chrupiąca i słodka beza, z lekkim kawowym kremem to idealny deser na każdą okazję. Wbrew pozorom przygotowanie bezy zajmuje niewiele czasu, bo wszystko robi za nas mikser i piekarnik. Koniecznie przygotuj ten tort u siebie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Beza:

  •  5 białek
  •  250 g drobnego cukru
  •  szczypta soli
  •  1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:

  •  400 g śmietanki 30%
  •  250 g mascarpone
  •  20 g cukru pudru
  •  2 op fix-u do śmietany lub żelatyna
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Masę dzielę na dwie części. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 19 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg połowę bezy. Tak samo postępuję z drugą częścią bezy.
Oba blaty suszę w tym samym czasie w piekarniku. Na początku w 130*C stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 90*C i suszę przez 2,5 h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Najlepiej pozostawić ją na noc.
Kolejnego dnia kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Do schłodzonej miski dodaję zimne mascarpone, śmietankę, kawę j cukier. Krem zaczynam ubijać, a po chwili dodaję fix-y i ubijam, aż uzyskam gesty krem. Blaty bezy przekładam przygotowanym kremem, wierzch ozdabiam kakao.

 

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 2 h 35 min
Całkowity czas: 3 h 5 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media