Stopień trudności: średni
Chrupiąca i słodka beza, z lekkim kawowym kremem to idealny deser na każdą okazję. Wbrew pozorom przygotowanie bezy zajmuje niewiele czasu, bo wszystko robi za nas mikser i piekarnik. Koniecznie przygotuj ten tort u siebie.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 20 g cukru pudru
- 2 op fix-u do śmietany lub żelatyna
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Masę dzielę na dwie części. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 19 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg połowę bezy. Tak samo postępuję z drugą częścią bezy.
Oba blaty suszę w tym samym czasie w piekarniku. Na początku w 130*C stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 90*C i suszę przez 2,5 h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Najlepiej pozostawić ją na noc.
Kolejnego dnia kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Do schłodzonej miski dodaję zimne mascarpone, śmietankę, kawę j cukier. Krem zaczynam ubijać, a po chwili dodaję fix-y i ubijam, aż uzyskam gesty krem. Blaty bezy przekładam przygotowanym kremem, wierzch ozdabiam kakao.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 2 h 35 min
Całkowity czas: 3 h 5 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy