Sałatka z pieczonym burakiem i fetą

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj pyszną i prostą sałatkę z burakiem.
Wystarczy kilka składników, aby przygotować prostą i pyszną sałatkę. Do jej przygotowania możesz wykorzystać gotowane buraki, które kupisz w sklepach. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać surowego buraka. Wystarczy upiec go do miękkości.
Jeśli lubisz, dodaj do niej rukolę lub roszponkę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g gotowanego buraka
  • 50 g sera feta
  • 10 g nasion słonecznika
  • 10 g miodu
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Buraka kroję drobniej, skrapiam go oliwą i piekę 30 minut w 180*C. W tym czasie na suchej patelni prażę nasiona słonecznika. Upieczonego buraka przekładam na talerz, kruszę na niego ser feta. Posypuję słonecznikiem, polewam miodem i doprawiam pieprzem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book