Stopień trudności: łatwy

Prosty i aromatyczny makaron w azjatyckim stylu to idealna propozycja na obiad i kolacje. Taki makaron możesz także zabrać ze sobą do szkoły i pracy. Równie dobrze smakuję drugiego dnia.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

 Składniki:

  • 35 g marchewki
  • 100 g papryki
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie)
  • 65 g czerwonej cebuli
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 300 g polędwiczek/piersi z indyka
  • Papryka słodka, ostra, sól, pieprz, sriracha
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • Sok z limonki/ cytryny
  • Prażony sezam
  • Olej sezamowy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Warzywa kroję w słupki i obsmażam na połowie oleju, na dużym ogniu przez kilka min, przekładam na talerz. Polędwiczki kroję w paski, marynuję w sosie sojowym, 50 ml wody, paście z kolendry, czosnku i imbirze.
Mięso podsmażam partami bardzo krótko, aby było soczyste. Pokazuję dokładnie na stories jak to wygląda.
Do sosu pozostałego po marynowaniu indyka, dolewam pozostałą wodę, i dodaje mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Warzywa i kurczaka łączę ze sobą i zalewam sosem. Czekam, aż się lekko zredukuje. Doprawiam do smaku przyprawami i sokiem z limonki.
Łączę z makaronem, u mnie jest to makaron ryżowy ugotowany w trakcie przygotowania sosu. Makaron po ugotowaniu polecam odrobiną oleju sezamowego. Gotowe danie posypuję prażonym sezamem i ziołami.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book