Kiszona młoda kapusta

Stopień trudności: łatwy

Jak zrobić w domu młodą kiszonką kapustę? Nic prostszego.
Potrzebujesz dużego słoika, kilka prostych składników i trochę cierpliwości 🥰

Taka kapusta super się sprawdzi jako dodatek do obiadu, burgera i samodzielnego wyjadania prosto ze słoik.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 kg młodej kapusty
  • 300 g młodej marchewki
  • 25 g soli kamiennej (niejodowanej)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Kapustę obieram z zewnętrznych liści, przekrawam i wycinam głąb. Kapustę szatkuję drobno. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Poszatkowaną kapustę i marchewkę przekładam do dużej miski, zasypuję solą i ugniatam, aż kapusta puści sok.
Dodaję przekrojone ząbki czosnku, pokrojony drobno koperek. Całość mieszam i przekładam do słoika, mocno ugniatam i dociskam (za pomocą talerzyka/miseczki, mniejszego słoika z wodą), tak aby kapusta nie pływała po powierzchni. Zostawiam na 2-4 dni. Codziennie przebijam kapustę za pomocą pałeczki drewnianej kilka razy i później ponownie ją ubijam, aż przykryje się sokiem.
Sprawdzam smak kapusty, aby sprawdzić jaki poziom ukiszenia mi odpowiada.
Gotową kapustę przekładam do mniejszych słoików, zakręcam i trzymam w lodówce do 2-3 tygodni.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 4 dni
Całkowity czas: 4 dni 15 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media