Makaron z kurkami w sosie serowym

Stopień trudności: łatwy

Najprostszy makaron z kurkami, w serowym sosie.
Do tego przepisu możesz wykorzystać ulubiony ser, który dobrze się rozpuści, tworząc pyszny sos.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

 Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 100 g kurek
  • 50 g cebuli
  • 100 g boczku
  • 50 g gorgonzoli
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiam trochę wody z makaronu. Boczek kroję drobno, podsmażam na patelni, gdy tłuszcz się wytopi, osuszam boczek na ręczniku. Z patelni zalewam tłuszcz i ponownie dodaję na nią boczek, cebulę i oczyszczone kurki. Podsmażam przez chwilę, aż grzyby stracą surowość. Na koniec dodaję ser oraz wodę z makaronu. Gdy ser się rozpuści, dodaję makaron, dokładnie mieszam. Tak przygotowany makaron podaję posypany natką pietruszki.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book