Stopień trudności: łatwy

Pyszny, ciągnący się sos serowy. Idealnie sprawdzi się do fondue, natchosów oraz jako dip do chrupiących warzyw.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g sera cheddar
  • 150 g mleka
  • 25 g śmietanki 30%
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Do garnka przekładam rozdrobniony ser oraz mleko i śmietankę. Całość rozpuszczam na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy ser się rozpuści, dodaję do niego skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gotowy sos wykorzystuję w ulubiony sposób.
Sos tężeje stygnąć, warto podawać go w podgrzewanym naczyniu.

 

———

Czas gotowania: 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book