Pieczone kotlety rybne

Stopień trudności: łatwy

Najlepsze, delikatne kotlety rybne. Musisz ich spróbować.
Takie kotlety to świetna alternatywa na wigilijny stół. Dorośli i dzieci chętnie sięgną po rybę w takim wydaniu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  450 g fileta z dorsza/mintaja
  •  1 jajko
  •  60 g marchewki
  •  25 g bułki tartej + do otoczenia
  •  50 g majonezu
  •  80 g cebuli
  •  sól i pieprz
  •  10 g soku z cytryny 
  •  natka pietruszki 

 

Przygotowanie:

Rybę i jajko przekładam do blendera i dokładnie rozdrabniam. Rybę przekładam do miski, dodaję posiekaną cebulę i natkę. Następnie dodaję startą na dużych oczkach marchewkę oraz bułkę tartą. Doprawiam do smaku majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszam. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formuję równiej wielkości kotlety, które obtaczam w bułce tartej i układam na blasze do pieczenia. 
Kotlety smaruję olejem i piekę w 180°C przez ok. 35 minut. Kotlety mają mieć piękny złoty kolor. 

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 7 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 3.6 / 5. Liczba głosów: 9

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media