Stopień trudności: łatwy
Najlepsze, delikatne kotlety rybne. Musisz ich spróbować.
Takie kotlety to świetna alternatywa na wigilijny stół. Dorośli i dzieci chętnie sięgną po rybę w takim wydaniu.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
-
450 g fileta z dorsza/mintaja
-
1 jajko
-
60 g marchewki
-
25 g bułki tartej + do otoczenia
-
50 g majonezu
-
80 g cebuli
-
sól i pieprz
-
10 g soku z cytryny
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
Rybę i jajko przekładam do blendera i dokładnie rozdrabniam. Rybę przekładam do miski, dodaję posiekaną cebulę i natkę. Następnie dodaję startą na dużych oczkach marchewkę oraz bułkę tartą. Doprawiam do smaku majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszam. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formuję równiej wielkości kotlety, które obtaczam w bułce tartej i układam na blasze do pieczenia.
Kotlety smaruję olejem i piekę w 180°C przez ok. 35 minut. Kotlety mają mieć piękny złoty kolor.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 7 sztuk