Stopień trudności: łatwy
Przygotuj pyszny, domowy chleb bez użycia piekarnika. Chrupiąca skórka, delikatny i pulchny środek- to wszystko możesz osiągnąć, wykorzystując tylko patelnię.
Koniecznie przygotuj ten chleb u siebie
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 180 g wody
- 250 g mąki
- 15 g ziaren słonecznika
- 25 g płatków owsianych
- 5 g soli
- 5 g drożdży suszonych
Przygotowanie:
W misce łączę mąkę, drożdże, sól, dodaję słonecznik i płatki owsiane. Mieszam do połączenia składników i dodaję letnią wodę. Ciasto wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 1 h w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. W razie konieczności podsypuję ciasto mąką. Patelnię lub garnek nagrzewam, dodaję niewielką ilość tłuszczu, który rozsmarowuję ręcznikiem papierowym. Bochenek przekładam na patelnie łączeniem do dołu. Garnek przykrywam pokrywką i ustawiam na najmniejszym palniku, smażę przez 15 minut, na małym ogniu. Po tym czasie bochenek smaruję z wierzchu olejem i przewracam na drugą stronę. Smażę przez kolejne 15 minut, na małym ogniu. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.
————–
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas smażenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 1 bochenek
Oceń wpis
Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy