Stopień trudności: łatwy

Przygotuj pyszny, domowy chleb bez użycia piekarnika. Chrupiąca skórka, delikatny i pulchny środek- to wszystko możesz osiągnąć, wykorzystując tylko patelnię.
Koniecznie przygotuj ten chleb u siebie 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 180 g wody
  • 250 g mąki
  • 15 g ziaren słonecznika
  • 25 g płatków owsianych
  • 5 g soli
  • 5 g drożdży suszonych

 

Przygotowanie:

W misce łączę mąkę, drożdże, sól, dodaję słonecznik i płatki owsiane. Mieszam do połączenia składników i dodaję letnią wodę. Ciasto wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 1 h w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. W razie konieczności podsypuję ciasto mąką. Patelnię lub garnek nagrzewam, dodaję niewielką ilość tłuszczu, który rozsmarowuję ręcznikiem papierowym. Bochenek przekładam na patelnie  łączeniem do dołu. Garnek przykrywam pokrywką i ustawiam na najmniejszym palniku, smażę przez 15 minut, na małym ogniu. Po tym czasie bochenek smaruję z wierzchu olejem i przewracam na drugą stronę. Smażę przez kolejne 15 minut, na małym ogniu. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas smażenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 1 bochenek

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book