Stopień trudności: łatwy
Mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i długo utrzymuje świeżość.
Moje ciasto przygotowałam, wykorzystując krystaliczny i odświeżający, owocowy likier Cointreau.
Likier ten został stworzony na bazie skórek słodkich i gorzkich pomarańczy- dzięki temu ma bardzo zrównoważony smak.
Jest w pełni naturalny, nie zawiera konserwantów oraz glutenu.
Koniecznie wypróbuj tego karnawałowego ciasta w połączeniu z Margaritą.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 120 g jogurtu greckiego
- 240 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ekstrakt pomarańczowy
- 10 g likieru pomarańczowego Cointreau
- 10 g occtu
- 60 g czekolady gorzkiej
- 10 g kakao
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram razem z cukrem, następnie dodaję jajka i miksuję, aż uzyskam puszystą masę. Kolejno dodaję sodę, sól, ekstrakt, likier, jogurt, rozpuszczoną czekoladę, kakao i całość dokładnie łączę (masa może wyglądać na zważoną). Następnie dodaję mąkę i mieszam za pomocą łyżki do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (11×25) i piekę w 180°C przez 50-6- minut. Piekę do suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczeni: 60 min
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 12 porcji
Drink Margarita
Składniki:
- 30 ml Cointreau
- 50 ml tequili
- 20 ml soku z limonki
- sól
- lód
Przygotowanie:
Zmieszaj w shakerze z kostkami lodu Cointreau, Tequile i sok z limonki. Zwilż brzeg kieliszka sokiem z limonki i obtocz w soli. Przelej przez sitko i wlej do kieliszka zmiksowane składniki i Margarita gotowa.
————–
Czas przygotowania: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Ilość porcji: 1 porcja