Mocno czekoladowe ciasto pomarańczowe | Drink Margarita

Stopień trudności: łatwy

Mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i długo utrzymuje świeżość.

Moje ciasto przygotowałam, wykorzystując krystaliczny i odświeżający, owocowy likier Cointreau.
Likier ten został stworzony na bazie skórek słodkich i gorzkich pomarańczy- dzięki temu ma bardzo zrównoważony smak.
Jest w pełni naturalny, nie zawiera konserwantów oraz glutenu.

Koniecznie wypróbuj tego karnawałowego ciasta w połączeniu z Margaritą.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ekstrakt pomarańczowy
  • 10 g likieru pomarańczowego Cointreau
  • 10 g occtu
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 10 g kakao

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram razem z cukrem, następnie dodaję jajka i miksuję, aż uzyskam puszystą masę. Kolejno dodaję sodę, sól, ekstrakt, likier, jogurt, rozpuszczoną czekoladę, kakao i całość dokładnie łączę (masa może wyglądać na zważoną). Następnie dodaję mąkę i mieszam za pomocą łyżki do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (11×25) i piekę w 180°C przez 50-6- minut. Piekę do suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczeni: 60 min
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 12 porcji

 



 

Drink Margarita

 

Składniki:

  • 30 ml Cointreau
  • 50 ml tequili
  • 20 ml soku z limonki
  • sól
  • lód

 

Przygotowanie:

Zmieszaj w shakerze z kostkami lodu Cointreau, Tequile i sok z limonki. Zwilż brzeg kieliszka sokiem z limonki i obtocz w soli. Przelej przez sitko i wlej do kieliszka zmiksowane składniki i Margarita gotowa.

 

 

 

————–

Czas przygotowania: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Ilość porcji: 1 porcja

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book