Chrupiący lany chrust

Stopień trudności: łatwy

Lany chrust to najprostsza propozycja na słodką karnawałową przekąskę.
Przygotujesz go w kilka minut, bez wyrabiania i zagniatania.

Koniecznie przygotuj go u siebie i zobacz jak chrupie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 90 g jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu/octu 
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajko, piwo i ocet łączę ze sobą na jednolitą masę, następnie dodaję sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość mieszam do dokładnego połączenia składników. Masa ma być lejące. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego — odcinam bardzo mały otwór. Rozgrzewam olej od ok. 170 stopni i za pomocą woreczka wyciskam ciasto na olej, tworząc gniazdka. Smażę z obu stron po kilka sekund, aż ciasto się ze złoci. Odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.

 Chrust możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 30 gniazdek

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media