Stopień trudności: łatwy

Lany chrust to najprostsza propozycja na słodką karnawałową przekąskę.
Przygotujesz go w kilka minut, bez wyrabiania i zagniatania.

Koniecznie przygotuj go u siebie i zobacz jak chrupie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 90 g jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu/octu 
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajko, piwo i ocet łączę ze sobą na jednolitą masę, następnie dodaję sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość mieszam do dokładnego połączenia składników. Masa ma być lejące. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego — odcinam bardzo mały otwór. Rozgrzewam olej od ok. 170 stopni i za pomocą woreczka wyciskam ciasto na olej, tworząc gniazdka. Smażę z obu stron po kilka sekund, aż ciasto się ze złoci. Odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem.

 Chrust możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

 

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 30 gniazdek

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book