Stopień trudności: łatwy
Proste, rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i długo utrzymuje świeżość. Możesz przygotować je w wersji pomarańczowej lub cytrynowej.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 120 g jogurtu
- 240 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ekstrakt pomarańczowy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram razem z cukrem, następnie dodaję jajka i miksuję, aż uzyskam puszystą masę. Kolejno dodaję sodę, sól, ekstrakt, jogurt i całość dokładnie łączę (masa może wyglądać na zważoną). Następnie dodaję mąkę i mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (11×25) i piekę w 180°C przez 45-50 minut. Piekę do suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczeni: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 10 porcji