Stopień trudności: łatwy

Proste, rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i długo utrzymuje świeżość. Możesz przygotować je w wersji pomarańczowej lub cytrynowej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g jogurtu
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ekstrakt pomarańczowy

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram razem z cukrem, następnie dodaję jajka i miksuję, aż uzyskam puszystą masę. Kolejno dodaję sodę, sól, ekstrakt, jogurt i całość dokładnie łączę (masa może wyglądać na zważoną). Następnie dodaję mąkę i mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (11×25) i piekę w 180°C przez 45-50 minut. Piekę do suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczeni: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book