Stopień trudności: łatwy
Pyszne beziki w kształcie choinki 🥰
Takie beziki to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych białek po przygotowaniu kruchych ciast i ciasteczek.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 5 g soki z cytryny
- pasta waniliowa
- zielony barwnik
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. W soku z cytryny rozprószam zielony barwni. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Białka przekładam do rękawa cukierniczego z tylką w gwiazdkę i szprycuje małe choinki. Możesz ozdobić je kolorowymi posypkami. Beziki suszę w piekarniku na środkowej półce, w 100 stopniach grzanie termoobieg przez ok. 1 h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku.
————–
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczeni: 1 h
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 50 sztuk