Stopień trudności: łatwy

Pyszne beziki w kształcie choinki ?
Takie beziki to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych białek po przygotowaniu kruchych ciast i ciasteczek.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 4 białka
  •  szczypta soli
  •  200 g drobnego cukru
  •  5 g soki z cytryny
  •  pasta waniliowa
  •  zielony barwnik

 

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. W soku z cytryny rozprószam zielony barwni. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Białka przekładam do rękawa cukierniczego z tylką w gwiazdkę i szprycuje małe choinki. Możesz ozdobić je kolorowymi posypkami. Beziki suszę w piekarniku na środkowej półce, w 100 stopniach grzanie termoobieg przez ok. 1 h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. 

 

————–

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczeni: 1 h
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 50 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book