Ciasto toffi

Stopień trudności: łatwy

Proste i efektowne ciasto? To na pewno toffi!
Delikatne, rozpływające się w ustach, zachwyci każdego. Koniecznie przygotuj je u siebie 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 1 op budyniu toffi/ waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
  • 30 g cukru

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • 2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna

Dodatki:

  • 200 g herbatników
  • 400 g kajmaku
  • czekolada
  • 50 g orzechów (u mnie włoskie)

 

Przygotowanie:

Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelewam go na talerz i przykrywam folią spożywczą. Dzięki temu szybciej ostygnie, a na wierzchu nie powstanie kożuch. Budyń całkowicie schładzam. Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem. W formie ok 28×18) układam herbatniki, na herbatniki wykładam całą masę budyniową i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładam kajmak, który posypuję pokruszonymi orzechami i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodając w międzyczasie fix-y, które mają ustabilizować masę. Śmietankę przekładam na herbatniki. Ciasto szczelnie zawijam folią i schładzam przez noc w lodówce. Gotowe ciasto posypuję tartą czekoladą.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 25 min
Ilość porcji: 15 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media