Stopień trudności: łatwy
Proste i efektowne ciasto? To na pewno toffi!
Delikatne, rozpływające się w ustach, zachwyci każdego. Koniecznie przygotuj je u siebie 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Masa budyniowa:
- 1 op budyniu toffi/ waniliowego
- 400 ml mleka
- 100 g masła
- 30 g cukru
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 20 g cukru pudru
- 2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna
Dodatki:
- 200 g herbatników
- 400 g kajmaku
- czekolada
- 50 g orzechów (u mnie włoskie)
Przygotowanie:
Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelewam go na talerz i przykrywam folią spożywczą. Dzięki temu szybciej ostygnie, a na wierzchu nie powstanie kożuch. Budyń całkowicie schładzam. Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem. W formie ok 28×18) układam herbatniki, na herbatniki wykładam całą masę budyniową i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładam kajmak, który posypuję pokruszonymi orzechami i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodając w międzyczasie fix-y, które mają ustabilizować masę. Śmietankę przekładam na herbatniki. Ciasto szczelnie zawijam folią i schładzam przez noc w lodówce. Gotowe ciasto posypuję tartą czekoladą.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 25 min
Ilość porcji: 15 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy