Stopień trudności: łatwy

Proste i efektowne ciasto? To na pewno toffi!
Delikatne, rozpływające się w ustach, zachwyci każdego. Koniecznie przygotuj je u siebie 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 1 op budyniu toffi/ waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
  • 30 g cukru

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • 2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna

Dodatki:

  • 200 g herbatników
  • 400 g kajmaku
  • czekolada
  • 50 g orzechów (u mnie włoskie)

 

Przygotowanie:

Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelewam go na talerz i przykrywam folią spożywczą. Dzięki temu szybciej ostygnie, a na wierzchu nie powstanie kożuch. Budyń całkowicie schładzam. Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem. W formie ok 28×18) układam herbatniki, na herbatniki wykładam całą masę budyniową i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładam kajmak, który posypuję pokruszonymi orzechami i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodając w międzyczasie fix-y, które mają ustabilizować masę. Śmietankę przekładam na herbatniki. Ciasto szczelnie zawijam folią i schładzam przez noc w lodówce. Gotowe ciasto posypuję tartą czekoladą.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 25 min
Ilość porcji: 15 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book