Miękkie pierniczki z nadzieniem

Stopień trudności: łatwy

Najlepsze pierniczki? To właśnie te 🙂 Sprawdzone przez tysiące osób- gwarantuję, że Ty też je pokochasz 🙂

Pierniczki te nie muszą “leżakować”- od razu można je jeść. Możesz przygotować je z nadzieniem i bez nadzienia.
Z nadzieniem mogą leżakować ok. 2 tyg., bez nadzienia ok. 4 tygodni. Z czasem będą coraz bardziej mięknąć.
Takimi ciastkami możesz obdarować bliskich:)

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 30 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao
  • ulubione powidła/ krem czekoladowy

 

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao przekładam do garnka i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmuję garnek z palnika. Do letniej masy dodaję jajko, dokładnie mieszam i od razu dodaję mąkę. Na początku łącze składniki za pomocą łyżki, a gdy się połączą, wykładam je na blat i zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto nie wymaga odpoczynku. Od razu je wałkuję na ok. 3-5 mm i wycinam pierniki za pomocą foremek. Na środku ciastka wykładam powidła i przykrywam drugim ciastkiem, dokładnie zlepiając boki. Pierniki piekę w 180°C, grzanie góra-dół przez 5-7 minut. Studzę na kartce, a po ostudzeniu ozdabiam w ulubiony sposób.

 

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 7 min
Całkowity czas: 27 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 43

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media