Krokiety z kapustą i grzybami

Stopień trudności: łatwy

Pyszne i proste krokiety? Mam dziś dla Ciebie krokiety z kapustą i grzybami, idealne na świąteczny stół.
Do przygotowania krokietów możesz wykorzystać swój ulubiony przepis na  naleśniki. Ja polecam Ci ten z mojej książki, na idealne naleśniki mojej babci 🙂

Krokiety możesz przygotować tradycyjnie, zawijając krokieta lub tak jak chce Ci pokazać dziś. Małe i zgrabne krokiety, wykorzystuję wtedy mniejszą ilość naleśników.
W każdym przypadku zakładam, że na jednego naleśnika przypada 100 g farszu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 300 g kapusty (przepis TU i TU)

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Naleśniki rozkładam na desce tak, aby jeden nachodził na drugi. Na naleśniki nakładam farsz, pozostawiając od góry miejsce, aby swobodnie zawinąć krokiety. Naleśniki ciasno zawijam w rulon i kroję pod skosem (jak kopytka). Tak przygotowane krokiety panieruję w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krokiety możesz też upiec, posmaruj je niewielką ilością oleju i piecz przez ok. 25 minut w 180°C

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media