Stopień trudności: łatwy
Pyszne i proste krokiety? Mam dziś dla Ciebie krokiety z kapustą i grzybami, idealne na świąteczny stół.
Do przygotowania krokietów możesz wykorzystać swój ulubiony przepis na naleśniki. Ja polecam Ci ten z mojej książki, na idealne naleśniki mojej babci 🙂
Krokiety możesz przygotować tradycyjnie, zawijając krokieta lub tak jak chce Ci pokazać dziś. Małe i zgrabne krokiety, wykorzystuję wtedy mniejszą ilość naleśników.
W każdym przypadku zakładam, że na jednego naleśnika przypada 100 g farszu.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 3 naleśniki (przepis w mojej KSIĄŻCE)
Farsz:
Dodatkowo:
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki rozkładam na desce tak, aby jeden nachodził na drugi. Na naleśniki nakładam farsz, pozostawiając od góry miejsce, aby swobodnie zawinąć krokiety. Naleśniki ciasno zawijam w rulon i kroję pod skosem (jak kopytka). Tak przygotowane krokiety panieruję w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krokiety możesz też upiec, posmaruj je niewielką ilością oleju i piecz przez ok. 25 minut w 180°C
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy