Ekspresowe ciasteczka serowe

Stopień trudności: łatwy

Pyszne delikatne, chrupiące ciasteczka serowe to pyszny dodatek do porannej kawy. 

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 150 g ricotty/ twaróg z wiaderka
  • 150 g masła
  • 180 g mąki
  • 40 g erytrytolu/ cukru

 

Przygotowanie:

Masło, erytrytol i ricotty ucieram za pomocą miksera na jednolitą masę, dodaję mąkę i miksuję, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładam na folię spożywczą, spłaszczam je i schładzam w lodówce przez ok. 20 min. W międzyczasie obieram jabłka i kroję je w średniej grubości plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, w razie potrzebny posypuję mąką. Za pomocą ringu wycinam kółka, na jednej połowie ciasta układam trzy plasterki jabłka. Przykrywam drugą połową ciasta. Tak przygotowane ciasteczka piekę przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Podaję posypane cukrem pudrem.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book