Stopień trudności: średni
Przygotuj prostą i bardzo efektowną przekąskę. Wystarczy przygotować tortillę i kilka składników, które każdy ma w domu.
Takie rożki możesz podać na obiad i kolacje, zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska imprezowa.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 120 g fasoli czerwonej z puszki
- 75 g kukurydzy
- 330 g pomidorków koktajlowych
- 120 g cebuli
- 10 g oleju
- 100 g sera
- 1-2 łyżki przyprawy meksykańskiej
- 100 g passaty pomidorowej
- 4 placki tortilli
Przygotowanie:
Tortillę kroję na pół i zawijam ją w stożek. Stroną łączenia kładę na rozgrzanej patelni i podsmażam przez chwilę, aby tortilla się skleiła. Następnie przygotowuję farsz. Na rozgrzaną patelnię dodaję olej i cebulę, podsmażam, aż cebula się zeszkli. Kolejno dodaję mięso oraz przyprawę meksykańską. Smażę kilka minut, aż mięso straci surowość. Następnie dodaję pomidorki, passatę, kukurydzę i fasolę. Smażę, aż cały płyn odparuje. Farsz pozostawiam do lekkiego przestudzenia. Gdy przestygnie, dodaję do niego posiekaną natkę i część tartego sera. Całość mieszam i tak przygotowanym farszem wypełniam rożki, górę farszu posypuję serem. Tak przygotowane rożki układam na blasze do pieczenia, posypuję serem. Piekę 10 min w 180°C, grzanie góra-dół. Podaję po lekkim ostudzeniu.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy