Stopień trudności: średni

Przygotuj prostą i bardzo efektowną przekąskę. Wystarczy przygotować tortillę i kilka składników, które każdy ma w domu.
Takie rożki możesz podać na obiad i kolacje, zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska imprezowa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 120 g fasoli czerwonej z puszki
  • 75 g kukurydzy
  • 330 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g cebuli
  • 10 g oleju
  • 100 g sera
  • 1-2 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 4 placki tortilli

 

Przygotowanie:

Tortillę kroję na pół i zawijam ją w stożek. Stroną łączenia kładę na rozgrzanej patelni i podsmażam przez chwilę, aby tortilla się skleiła. Następnie przygotowuję farsz. Na rozgrzaną patelnię dodaję olej i cebulę, podsmażam, aż cebula się zeszkli. Kolejno dodaję mięso oraz przyprawę meksykańską. Smażę kilka minut, aż mięso straci surowość. Następnie dodaję pomidorki, passatę, kukurydzę i fasolę. Smażę, aż cały płyn odparuje. Farsz pozostawiam do lekkiego przestudzenia. Gdy przestygnie, dodaję do niego posiekaną natkę i część tartego sera. Całość mieszam i tak przygotowanym farszem wypełniam rożki, górę farszu posypuję serem. Tak przygotowane rożki układam na blasze do pieczenia, posypuję serem. Piekę 10 min w 180°C, grzanie góra-dół. Podaję po lekkim ostudzeniu.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book