Stopień trudności: łatwy
Chcę Ci pokazać, że z dodatkiem ziemniaków, ciasto drożdżowe jest delikatniejsze i smaczniejsze. Możesz je przygotować na słodko i wytrawnie.
Pyszki to pyszna odmiana dla tradycyjnych pączków.
W wersji wytrawnej pomiń cukier w przepisie i dodaj więcej soli. Wtedy pyszki cudownie będą smakowały z sosami mięsnymi. W wersji słodkiej podaj je z owocami, cukrem pudrem i dżemami.
Na pewno Ci zasmakują
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 120 g zsiadłego mleka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 15 g drożdży instant
- 30 g masła
- 1 jajko
- 25 g cukru
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, zsiadłe mleko, jogurt, drożdże cukier i mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiam ciasto. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, aż będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 1 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat. Odrywam kawałek ciasta, obtaczam w mące i spłaszczam. Za pomocą noża wycinam nierównomierne kawałki ciasta.
W międzyczasie rozgrzewam olej do około 165°C. Przygotowane pyszki wykładam ostrożnie na rozgrzany olej i smażę z obu stron, aż ciasto pięknie się ze złoci.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 50 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy