Stopień trudności: łatwy

Chcę Ci pokazać, że z dodatkiem ziemniaków, ciasto drożdżowe jest delikatniejsze i smaczniejsze. Możesz je przygotować na słodko i wytrawnie.

Pyszki to pyszna odmiana dla tradycyjnych pączków.

W wersji wytrawnej pomiń cukier w przepisie i dodaj więcej soli. Wtedy pyszki cudownie będą smakowały z sosami mięsnymi. W wersji słodkiej podaj je z owocami, cukrem pudrem i dżemami.

Na pewno Ci zasmakują 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g zsiadłego mleka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 15 g drożdży instant
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • sól
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, zsiadłe mleko, jogurt, drożdże cukier i mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiam ciasto. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, aż będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 1 h do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat. Odrywam kawałek ciasta, obtaczam w mące i spłaszczam. Za pomocą noża wycinam nierównomierne kawałki ciasta.

W międzyczasie rozgrzewam olej do około 165°C. Przygotowane pyszki wykładam ostrożnie na rozgrzany olej i smażę z obu stron, aż ciasto pięknie się ze złoci.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 50 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book