Marcepanowe kartofelki

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dziś tradycyjne kartofelki marcepanowe, których smakują dokładnie tak jak marcepan, ale ich głównym składnikiem są ziemniaki. Moje kartofelki zyskały cudowny smak dzięki dodatkowi mąki migdałowej. Jestem przekonana, że Ci posmakują.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 350 g ziemniaków
  • Szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g mąki migdałowej
  • aromat migdałowy
  • kakao do obtoczenia

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę i przeciskam przez praskę. Do ziemniaków dodaję mąkę migdałową, kilka kropli aromatu migdałowego oraz przesiany przez sitko cukier puder. Całość dokładnie mieszam. Masa ziemniaczana powinna być gęsta oraz powinna dobrze się kleić. Za pomocą łyżeczki nabieram niewielką ilość masy. Dłońmi formuję małe kartofelki, które obtaczam w kakao. Tak przygotowane kartofelki schładzam co najmniej 3-4 h.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 35 min
Ilość porcji: 30 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media