Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam dziś tradycyjne kartofelki marcepanowe, których smakują dokładnie tak jak marcepan, ale ich głównym składnikiem są ziemniaki. Moje kartofelki zyskały cudowny smak dzięki dodatkowi mąki migdałowej. Jestem przekonana, że Ci posmakują.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 350 g ziemniaków
- Szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 90 g mąki migdałowej
- aromat migdałowy
- kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę i przeciskam przez praskę. Do ziemniaków dodaję mąkę migdałową, kilka kropli aromatu migdałowego oraz przesiany przez sitko cukier puder. Całość dokładnie mieszam. Masa ziemniaczana powinna być gęsta oraz powinna dobrze się kleić. Za pomocą łyżeczki nabieram niewielką ilość masy. Dłońmi formuję małe kartofelki, które obtaczam w kakao. Tak przygotowane kartofelki schładzam co najmniej 3-4 h.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 35 min
Ilość porcji: 30 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy