Stopień trudności: łatwy

Do przygotowania tego placka możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce. Ciasto jest pyszne i rozpływające się w ustach. Koniecznie musisz przygotować je u siebie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 80 g miodu
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin

 

Przygotowanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki mieszam ze sobą. Oddzielam białka od żółtek.
W misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję rozpuszczone masło. Mieszam do połączenia składników. Owoce obtaczam w niewielkiej ilości mąki, dzięki temu nie opadną na dno. Większą część owoców dodaję do ciasta, dokładnie mieszam. Masę przekładam do blaszki (11×25), wygładzam ją, na wierzch układam pozostałe owoce. Piekę w 180°C przez 30-40 minut. Piekę do suchego patyczka.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book