Placek malinowy

Stopień trudności: łatwy

Do przygotowania tego placka możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce. Ciasto jest pyszne i rozpływające się w ustach. Koniecznie musisz przygotować je u siebie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 80 g miodu
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin

 

Przygotowanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki mieszam ze sobą. Oddzielam białka od żółtek.
W misce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję rozpuszczone masło. Mieszam do połączenia składników. Owoce obtaczam w niewielkiej ilości mąki, dzięki temu nie opadną na dno. Większą część owoców dodaję do ciasta, dokładnie mieszam. Masę przekładam do blaszki (11×25), wygładzam ją, na wierzch układam pozostałe owoce. Piekę w 180°C przez 30-40 minut. Piekę do suchego patyczka.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 10 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media