Stopień trudności: łatwy

Najlepsze, puszyste oponki serowe, jakie można przygotować. Oponki te są wyjątkowo delikatne i bardzo długo utrzymują świeżość. Przechowuj je pod przykryciem, wtedy będą mięciutkie kolejnego dnia.

Gdy ich spróbujesz, nie skorzystasz już z innego przepisu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 10 g octu/ spirytusu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 230-250 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewam 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Do miski przekładam twaróg, żółtka, ocet, cukier, jogurtem, sodę łączę za pomocą widelca na jednolitą masę. Następnie dodaję przesianą mąkę i sól. Zagniatam jednolite ciasto. Ciasto przekładam na podsypany mąką blat i rozwałkowuję je na grubość ok. 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam  okrąg, a za pomocą kieliszka wycinam na środku dziurkę. 

Przygotowuję talerz z ręcznikiem papierowym, na którym będę, odsączała oponki. Oponki wykładam na rozgrzany olej i smażę na złoty kolor każdej strony. Gotowe oponki odsączam na ręczniku papierowym.

Oponki możesz smażyć bez termometru, należy pamiętać, aby zbyt mocno nie nagrzewać oleju. Gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. 

Podaję posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 13 sztuk + kuleczki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book